środa, 16 kwietnia 2014

Akara - bean balls

Lubicie gotować i jesteście cierpliwi?
W takim razie mogę polecić wam coś pysznego, ale trzeba się z tym trochę pobawić :)
AKARA - potrawa pochodzi z Nigerii, zwana inaczej bean cake/bean balls (chociaż to nie jest zbyt trafiona nazwa, ponieważ kształt zależy od naczynia).
No to zaczynamy!
Potrzebujemy:
- szklanka fasoli (białej z brązowym oczkiem, lub całej brązowej)
- 2 habanero chilli (jeśli ktoś nie jest przyzwyczajony do afrykańskiej kuchni, to zdecydowanie namawiam żeby użyć 1 sztuki)
- średnia cebula
- sól, pieprz, i ukochana przez Afrykańczyków magi.
A jak to zrobić?
Na początku moczy się fasolę, wystarczą 2 godziny, ale najlepiej całą noc, a następnie oczyszcza się ją ze skórek, piasku itp.
Następnie trzeba pokroić cebulę i paprykę. Kolejnym krokiem jest zmiksowanie fasoli, można dodać odrobinę wody, ale nigdy nie wolno dodawać soli czy innych składników przed otrzymaniem fasolowej gładkiej masy!!! Nigeryjczycy twierdzą, że to obniża walory smakowe i odżywcze dania.
Trzeba podgrzać wodę lub olej w zależności od tego czy beans balls mają być smażone lub gotowane dla tych co dbają o linię. Dodaj paprykę i cebulę do masy. Doprawiamy tuż przed smażeniem czy wsadzaniem do wrzątku. Jeśli wybieramy opcję bardziej kaloryczną, to smaży się to jak placki ziemniaczane. Jeśli gotujemy to fasolową masę trzeba rozlać do pojemników, (można też dodać ugotowane jajko, rybę czy mięso) przykrywamy szczelnie, wsadzamy do garnka i gotujemy aż się zetnie.
Potem to już tylko enjoy!



3 komentarze:

  1. wersja gotowana to już bardziej nigeryjskie moi moi i wtedy rozlewamy masę do pojemników dodajemy jajka,ryby czy mięsko i gotujemy. prawdziwa akara jest obowiązkowo smażona na głębokim oleju :) btw fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammm
    obserwuje
    licze na to samo
    http://rozaliafashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Hahahahah nienawidzę gotować :)
    co powiesz na wspólną obserwacje ?
    http://life-is-beautiful17.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń